5 αξιοσημείωτες έξυπνες τάσεις στην ασφάλεια κατοικιών που θα δούμε το 2022
Η αυξημένη χρήση συσκευών IoT, για την ασφάλεια όχι μόνο των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αλλά και των κατοικιών, θα επηρεάσει έντονα τόσο τους εγκαταστάτες όσο και τους τελικούς χρήστες, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύονται. Επίσης και άλλες τάσεις που υιοθετούν έξυπνες τεχνολογίες θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για το 2022.
του Νέστορα Πεχλιβανίδη
Πολλοί αναλυτές ανά τον κόσμο στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας οικιακών εφαρμογών αλλά και στελέχη κατασκευαστικών οίκων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας, συμφωνούν ότι το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things – IoT) θα έχει αναμφίβολα σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία των συστημάτων ασφάλειας των κατοικιών τα επόμενα χρόνια. Το συμβατικό υλικό για τα συστήματα ασφάλειας, όπως το γνωρίζουμε μέχρι τώρα, με τα πληκτρολόγια και τα πάνελ, είναι πιθανόν να αρχίσει να αντικαθίσταται πολύ σύντομα από προηγμένο εξοπλισμό. Λύσεις δηλαδή, ειδικά σχεδιασμένες για να μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο εντός της κατοικίας στο πλαίσιο ενσωμάτωσης του συστήματος συναγερμού στο έξυπνο σπίτι και να προσφέρουν ακόμα περισσότερες λειτουργίες, πέρα από το παραδοσιακό τους ρόλο που είναι ο εντοπισμός εισβολής, η ενεργοποίηση συναγερμού και η ενημέρωση του χρήστη και του κεντρικού σταθμού που είναι συνδεδεμένο το σύστημα.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε για παράδειγμα, ότι ήδη σύγχρονα all-in-one panels έχουν ενσωματωμένους ψηφιακούς βοηθούς, όπως η Alexa της Amazon, ενώ διαθέτουν και επιπλέον κάμερες για αναγνώριση προσώπου, καθώς και βελτιωμένα ηχεία για να αναπαράγουν φωνητικά μηνύματα ή ακόμα και τον ήχο της σειρήνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα για την απομακρυσμένη παρακολούθηση κατοικιών από την εταιρία ερευνών Omdia, υπήρχαν παγκοσμίως το 2020, περίπου 44,5 εκατομμύρια επαγγελματικά συστήματα ασφάλειας με δυνατότητα παρακολούθησης, με τάση να αγγίξουν τα 54 εκ. περίπου, το 2024. Μάλιστα, μόνο στις ΗΠΑ, η Omdia προβλέπει ότι περίπου ένα στα τέσσερα νοικοκυριά θα έχει επαγγελματικές υπηρεσίες παρακολούθησης συναγερμών έως το 2024.
Παρακάτω, ακολουθούν 5 τάσεις στην οικιακή ασφάλεια για το 2022, που αξίζουν την προσοχή μας όπως της παρουσιάζει ειδικός αναλυτής τεχνολογικών εξελίξεων της Omdia.
- Hardware που συνδυάζεται μέσα στο σπίτι!
Αν και οι πίνακες ασφάλειας με οθόνη δεν είναι κάτι καινούριο, η τεχνολογία που ενσωματώνεται στα σύγχρονα πάνελ, σημαίνει ότι το υλικό μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στο σπίτι. Ορισμένες εταιρείες μάλιστα, θέλουν να πάρουν ακόμη και τον έλεγχο του Wi-Fi ενός σπιτιού για επιπρόσθετη ασφάλεια. Αυτή η τάση οδηγεί την καινοτομία στις παραδοσιακές εταιρείες προϊόντων ασφαλείας και πολλές φορές είναι σε πλήρη συνεργασία με κατασκευαστές οικιακού εξοπλισμού, όπως είναι η IKEA και η Sonos, οι οποίοι μάλιστα έχουν συνεργαστεί και κατά το παρελθόν. Ομοίως, το νέο Echo Show 15 της Amazon, στοχεύει να ‘’μπει’’ σε όλα τα έξυπνα σπίτια∙ φυσικά όταν δεν χρησιμοποιείται, θα έχει τον ρόλο ενός πλαισίου εικόνας, παρόμοιο με μια τηλεόραση
- Τεχνητή Νοημοσύνη για μείωση ψευδών συναγερμών
Μέσα στο 2021, εταιρείες όπως η alarm.com ανακοίνωσαν την τεχνολογία Ambient Insight, που ουσιαστικά ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες σε κεντρικούς σταθμούς παρακολούθησης. Αυτές με την σειρά τους θα συμβάλλουν, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στους συναγερμούς και να αποστέλλονται οι κατάλληλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. H alarm.com φυσικά, δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στην πλατφόρμα της με σκοπό τη μείωση των ψευδών συναγερμών. Μάλιστα, είναι αναμενόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο το 2022 στη μείωση ψευδών συναγερμών και την παροχή πρόσθετων πληροφοριών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμβάλλοντας σε μια ευρύτερη αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας και σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και οικιακές εφαρμογές με πιο προσιτό κόστος.
- Ο αναβαθμισμένος ρόλος των video analytics
Οι κάμερες βίντεο-επιτήρησης, αποτελούν τις πιο δημοφιλείς συσκευές στον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας σε ότι αφορά την τεχνολογική τους εξέλιξη και την υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών, κάτι που αναγνωρίζουν ξεκάθαρα οι εταιρείες παραγωγής συστημάτων ασφάλειας, οι διανομείς, οι εγκαταστάτες αλλά και οι τελικοί χρήστες. Βασικό πεδίο δράστης της εξέλιξης τους είναι φυσικά τα video analytics και η πληθώρα των δυνατοτήτων που προσφέρουν. Εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες ενημέρωσης έκτακτης ανάγκης απευθείας σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, επιτρέποντας στον χρήστη να επιλέξει την κατάλληλη βοήθεια βασισμένος αποκλειστικά στην καταγραφή μιας βιντεοκάμερας ασφαλείας. Στον αντίποδα, εταιρείες λύσεων do-it-yourself (DIY) αρχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες παρακολούθησης βίντεο, πράγμα που σημαίνει ότι ο καταναλωτής πληρώνει μηνιαία συνδρομή για έναν σταθμό παρακολούθησης ώστε να υπάρχει η κατάλληλη επαγγελματική ανταπόκριση όταν αυτό χρειαστεί. Το 2022, η Omdia προβλέπει ότι ο ρόλος των λειτουργιών ανάλυσης εικόνας στα συστήματα βίντεο-επιτήρησης θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο τόσο στις επαγγελματικές λύσεις ασφαλείας όσο και σε DIY συστήματα, επιτρέποντας την ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση με τα υπόλοιπα οικιακά συστήματα ασφάλειας
- Αισθητήρες Wi-Fi και ραντάρ θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν το πεδίο αγορά αναλογικών αισθητήρων.
Ήδη υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούν συνδυασμούς ραντάρ, Wi-Fi, και τεχνολογία υπερήχων για την παρακολούθηση της κίνησης αλλά και της ανθρώπινης παρουσίας στα σπίτια. Ενώ ορισμένες εταιρείες επικεντρώνονται στην ασφάλεια, άλλες ορίζουν την τεχνολογία ως ένα πρόσθετο και ισχυρό ανθρωπιστικό μέσο για την επιτήρηση για παράδειγμα ηλικιωμένων ατόμων. Ανεξάρτητα από αυτό, τόσο οι εταιρείες κατασκευής υλικών ασφάλειας αλλά και οι πάροχοι αντίστοιχων υπηρεσιών, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την τεχνολογική εξέλιξη το 2022. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο η Amazon, σε εκδήλωση για την παρουσίαση νέου hardware, ανακοίνωσε ότι τα τελευταία μοντέλα έξυπνων ηχείων Echo θα χρησιμοποιήσουν υπερήχους για να ανιχνεύσουν την πληρότητα χώρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοματισμούς και σκοπούς ασφαλείας. Αυτή θα είναι μια νέα προσφορά για τους καταναλωτές που ήδη βρίσκουν τις υπηρεσίες, όπως η Alexa Guard, αρκετά καλές, οπότε αξιοποιώντας ένα σύνολο ραντάρ, θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν την κίνηση και την πληρότητα ενός χώρου. Αυτή η τάση ενδεχομένως να σημαίνει πως η ζήτηση για ηλεκτρικές επαφές πόρτας/παραθύρου και αναλογικούς αισθητήρες κίνησης θα μπορούσε να ακολουθήσει πτωτική πορεία από το 2022.
- Συνεργασίες με τεχνικές κατασκευαστικές εταιρίες κτιρίων
Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες κατασκευής hardware στρέφουν την προσοχή τους και στην αγορά των κατασκευαστών κτιρίων. Αν και πολλά σπίτια, αλλά και πολυκατοικίες ακόμα, διαθέτουν ένα βασικό/τυποποιημένο σύστημα συναγερμού, οι κατασκευαστές αναζητούν να παρέχουν πιο προηγμένες λύσεις ως πρότυπο και όχι απλά ως αναβάθμιση. Στο παρελθόν, οι έξυπνες οικιακές συσκευές θα ήταν διαθέσιμες μόνο ως μέρος ενός πακέτου αναβάθμισης, αλλά τώρα, ορισμένοι κατασκευαστές επιθυμούν να προσφέρουν λύσεις ως ένα πρότυπο. Οι εταιρείες στον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας θα μπορεί να είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτό μέσα στο 2022, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές στα σπίτια∙ ξεκινώντας από τεχνολογίες smart home, έως τις κλειδαριές των θυρών, τη διαχείριση ενέργειας και τον έλεγχο του οικιακών αυτοματισμών. Μάλιστα μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες επενδύουν ακόμη και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται αποκλειστικά σε τεχνολογίες έξυπνου σπιτιού.
Το 2020, η Omdia υπολόγισε πως περίπου 2,5 εκατομμύρια έξυπνες οικιακές συσκευές είχαν αποσταλεί και προορίζονταν για τοποθέτηση σε έξυπνα διαμερίσματα παγκοσμίως. Προκειμένου να επωφεληθούν περαιτέρω από αυτή την τάση, οι εταιρείες ασφάλειας ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την απόκτηση επιχειρηματικών έξυπνων πλατφορμών που προορίζονται για διαμερίσματα, όπως το Level και το Dwelo.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η εξέλιξη στην καινοτομία και την υιοθέτηση έξυπνων λύσεων από τους κατασκευαστικούς οίκους συστημάτων ασφάλειας το 2022 θα είναι σημαντική, αγκαλιάζοντας περαιτέρω το IoT, το ΑΙ και την ενοποίηση εφαρμογών. Προηγμένες αναλύσεις βίντεο, ήχος, ανιχνευτές Wifi και ραντάρ και αρκετές νέες συνεργατικές δράσεις μεταξύ των εταιριών θα οδηγήσουν αυτή την καινοτομία.