5 +1 τάσεις στον έλεγχο πρόσβασης
Ο Michael Gips, ειδικός στο τομέα φυσικής ασφάλειας και Διευθυντής της Global Insights in Professional Security, δημοσίευσε στο ifsecglobal.com τις εκτιμήσεις του για τις τάσεις που θα διαμορφώσουν το τοπίο στην αγορά του access control τα επόμενα χρόνια.
Το 2020 ήταν σίγουρα μια χρονιά ιδιάζουσα και διαφορετική από κάθε άλλη προηγούμενη, λόγω της επέλασης του covid-19 και είναι πιθανό να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις σε αυτό το κλάδο τα επόμενα χρόνια. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες τάσεις στον έλεγχο πρόσβασης, που θα δούμε πιο έντονα στα επόμενα χρόνια.
- Έλεγχος πρόσβασης μέσω κινητού τηλεφώνου
Το 2019, προτού ακόμα όλος ο κόσμος βιώσει την πανδημία, έρευνα που διεξήχθη από την HID Global, αποκάλυψε πως το 54% των επιχειρήσεων είχαν ήδη εγκαταστήσει ή θα προέβαιναν στην εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου πρόσβασης που θα χρησιμοποιούσαν τα smartphone ως μέσο ταυτοποίησης, μέσα στην επόμενη τριετία. Τα νέα υγειονομικά δεδομένα όμως αλλάζουν σε κάποιο βαθμό την αντίληψη και τις πρακτικές στον έλεγχο πρόσβασης και σίγουρα επιτάχυναν κάποιες διαδικασίες προς σε αυτή την κατεύθυνση. Οπότε δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν συστήματα ελέγχου πρόσβασης μέσω κινητών τηλεφώνων θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης που στηρίζονται σε πρωτόκολλα για smartphones αποτελούν ίσως το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο προϊόν στον τομέα ελέγχου πρόσβασης, σύμφωνα και με το IHS Markit, όπου προβλέπει ότι μέχρι το 2023, περί τις 120 εκατ. συσκευές θα έχουν εγκατεστημένες εφαρμογές οι οποίες θα λειτουργούν με τέτοια μέσα ταυτοποίησης. Η μετάβαση σε αυτές τις πρακτικές ελέγχου πρόσβασης δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αφού ο κάθε ένας από εμάς πλέον διαθέτει ένα smartphone, το οποίο μάλιστα είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του και το χρησιμοποιεί ποικιλοτρόπως.
- Ταυτοποίηση πολλαπλών παραγόντων και πολλαπλών μέσων
Τα μέσα ελέγχου πρόσβασης που βασίζονται σε πρωτόκολλα για smartphones, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους ταυτοποίησης πολλαπλών παραγόντων ή/και συνδυαστικά πολλαπλών μέσων. Πολλαπλών μέσων ταυτοποίηση, είναι όταν η πρόσβαση επιτυγχάνεται συμπληρωματικά με τη χρήση ενός PIN, μιας έξυπνης κάρτας ή με τη χρήση κάποιων βιομετρικών στοιχείων. Πολλαπλών παραγόντων, είναι όταν πέρα από κάποια στοιχεία εισόδου, απαιτείται και ένα δεύτερο ‘’κλειδί’’ που θα μπορούσε να είναι ένας κωδικός που θα αποστέλλεται αυτόματα από κάποιο διαχειριστικό σύστημα όμως συμβαίνει με τους κωδικούς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι τάσεις αυτές αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
- Βιομετρική Τεχνολογία
Δεκαετίες τώρα οι υπέρμαχοι της βιομετρικής τεχνολογίας υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας βιομετρικής επανάστασης. Αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει ακόμα, ομολογουμένως παρατηρείται μία πολύ αυξημένη τάση υιοθέτησης τέτοιων τεχνολογιών παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Future Market Analysis, η ανέπαφη βιομετρική τεχνολογία, στο μέλλον θα ενισχυθεί τα μέγιστα από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω covid-19, και προβλέπει πως η αντίστοιχη αγορά θα πενταπλασιαστεί μέσα στην δεκαετία που διανύουμε. Βάσει των παραπάνω, μπορούμε να ισχυριστούμε πως οι λύσεις αναγνώρισης προσώπου θα έχουν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά όσο οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτή μέθοδο ταυτοποίησης για τον έλεγχο της πρόσβασης. Σίγουρα όμως θα γνωρίσουν άνθιση και άλλες βιομετρικές εφαρμογές ταυτοποίησης όπου θα αξιοποιούνται ευρέως τα δαχτυλικά αποτυπώματα, η ίριδα του ματιού, η φωνή και αλλά περισσότερο ασυνήθιστα βιομετρικά στοιχεία όπως το πηχυαίο φλεβικό μοτίβο. Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται πάντα στην ατζέντα των συζητήσεων σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν έχουν ακόμα νομική έγκριση.
- Cloud-based μοντέλο
Μέχρι και σήμερα οι επιχειρήσεις περιορίζονται σε κάποιο βαθμό από τα όρια που θέτουν τα φυσικά συστήματα ασφαλείας. Όμως ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε να διεισδύουν στην αγορά cloud-based και Software as a Service συστήματα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και λύσεις ελέγχου πρόσβασης που βασίζονται σε αυτό το μοντέλο. Οι εταιρίες που θα επιλέξουν στο μέλλον τέτοιες λύσεις, θα έχουν την ευκαιρία να βασιστούν σε μια πλατφόρμα ενοποιημένης διαχείρισης που λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, όπου όλες οι υλικές υποδομές (αναγνώστες, πίνακες, κτλ) θα ελέγχονται κεντρικά, ίσως και από έναν εξωτερικό πάροχο. Πρόκειται για μια προσέγγιση κεντρικής διαχείρισης μέσω λογισμικού όλων των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης μιας εγκατάστασης, με υποστήριξη 24/7, ευκολότερη αναβάθμιση, υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και δυνατότητα για συχνότερα backup για διασφάλιση δεδομένων.
- Υγιεινή και κοινωνικές αποστάσεις
Έπειτα από πολλούς μήνες τηλεργασίας, είναι πολύ πιθανόν αρκετοί υπάλληλοι των επιχειρήσεων να επιστρέψουν σταδιακά στα γραφεία τους το 2021. Προκειμένου αυτοί οι υπάλληλοι να νιώσουν περισσότερο ασφαλείς, οι εταιρίες είναι πιθανόν να υιοθετήσουν διάφορες πρακτικές διασφάλισης της υγιεινής, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό και τους τρόπους πρόσβασης σε διάφορους χώρους. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν πολλά ανέπαφα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, να μειώσουν το πλήθος των υπαλλήλων σε κλειστούς χώρους με συστήματα καταμέτρησης στην είσοδο και σίγουρα να εφαρμόσουν πρακτικές κοινωνικών αποστάσεων. Θα μπορούσαν ακόμα να τροποποιήσουν το ωράριο λειτουργίας πολλών υπαλλήλων, να ενισχύσουν τα δικαιώματα πρόσβασης και να περιορίσουν τα σημεία εισόδου στο κτήριο.
+1. Wearables και εμφυτεύματα
Μια τάση που ολοένα και περισσότερο κάνει την εμφάνιση της, είναι η μεταφορά πολλών δυνατοτήτων που έχουν σήμερα τα smartphones σε έξυπνες συσκευές που φοριούνται όπως τα smartwatches και άλλα που ανήκουν στα λεγόμενα wearables. Κατ΄ επέκταση και οι δυνατότητες αυτών ως μέσα για τον έλεγχο πρόσβασης, μπορούν να μεταφερθούν σε αυτές τις έξυπνες συσκευές, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογούμε κωδικούς ή να διαθέτουμε κάρτες ελέγχου πρόσβασης.
Ένα ακόμα πιο ακραίο σενάριο θέλει ορισμένα εμφυτεύματα ή ακόμα και ψηφιακά τατουάζ να χρησιμοποιούνται ως μέσα διαπίστευσης για την ταυτοποίηση κάποιου στο μέλλον.