3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το WDR και το Digital WDR σύμφωνα με την Dahua
Σενάριο: Πρέπει να εγκαταστήσετε μια κάμερα στο λόμπι ενός κτιρίου για να καλύψετε την περιοχή εισόδου.
Πρόβλημα: Η περιοχή έχει πολλά παράθυρα που εκθέτουν την εικόνα σε πολύ έντονο φωτισμό, καθιστώντας δύσκολη τη λήψη καθαρών εικόνων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
Λύση: Μια κάμερα ασφαλείας με ένα καλό ευρύ δυναμικό εύρος (WDR – Wide Dynamic Range).
Το δυναμικό εύρος αναφέρεται στην αναλογία μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων μετρήσιμων ποσοτήτων, όπου στην περίπτωση της βιντεοεπιτήρησης, μετρά την αναλογία μεταξύ των πιο φωτεινών και πιο σκοτεινών στοιχείων της εικόνας. Η τεχνολογία WDR είναι απαραίτητη για τις σκηνές υψηλής αντίθεσης φωτισμού, επιτυγχάνοντας εξισορρόπηση των υψηλής και χαμηλής φωτεινότητας. Τα ντεσιμπέλ (dB) είναι η τιμή με την οποία μετράμε το δυναμικό εύρος και το IHS ορίζει το WDR σε 60 dB ή μεγαλύτερο, αν και δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν κάμερες WDR με δυνατότητες 120 dB ή περισσότερο. Ωστόσο, κάθε κατασκευαστής έχει τη δική του μέθοδο προσδιορισμού του dB μιας κάμερας Επομένως, κατά τη σύγκριση των χαρακτηριστικών προϊόντος, είναι πιθανό μια κάμερα με χαμηλότερη αναλογία να υπερτερεί ενός ανταγωνιστή με υψηλότερο λόγο dB.
Οι κάμερες ασφαλείας με τεχνολογία WDR (π.χ. τα μοντέλα που ανήκουν στην οικογένεια Dahua HDCVI 6.0 PLUS) αξιοποιούν τεχνολογία είτε Digital WDR (DWDR) είτε True WDR. Το True WDR χρησιμοποιεί αισθητήρες εικόνας και ψηφιακό επεξεργαστή σήματος (DSP) για να παρέχουν ομοιόμορφο φωτισμό σε όλες τις περιοχές μιας εικόνας. Μια True WDR κάμερα διαθέτει αισθητήρες που λαμβάνουν δύο σαρώσεις από κάθε καρέ βίντεο. Το πρώτο, σε χαμηλή ταχύτητα (για λήψη περισσότερου φωτός), δείχνει την εικόνα σε κανονικές συνθήκες φωτισμού. Η δεύτερη σάρωση λαμβάνεται με μεγάλη ταχύτητα για να ληφθεί λιγότερο φως συνολικά και να αποδώσει μια εικόνα με έντονο φως στο παρασκήνιο. Το DSP συνδυάζει τις δύο σαρώσεις για να σχηματίσει μια ενιαία, ισορροπημένη, καλά φωτισμένη εικόνα.
Το DWDR χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντί για αισθητήρες για να φωτίζει ψηφιακά τις πολύ σκοτεινές περιοχές και να μειώνει τις πολύ φωτεινές περιοχές. Το DWDR βασίζεται σε DSP αντί του αισθητήρα εικόνας για να παρέχει WDR και προσαρμόζει κάθε μεμονωμένο pixel της εικόνας και υπολογίζει ανάλογα την έκθεση.
Υπάρχουν δύο επιλογές για τη βελτίωση της εικόνας χωρίς τη χρήση WDR. H μια είναι η αντιστάθμιση οπίσθιου φωτισμού (BLC) που φωτίζει την εικόνα, ώστε να παρέχει καλύτερα τις σκοτεινότερες λεπτομέρειες. Το BLC είναι μια παλιά τεχνική που χρησιμοποιεί DSP για να αυξήσει το επίπεδο έκθεσης φωτός για ολόκληρη την εικόνα. Αντί να εξισορροπεί τη φωτεινότητα σε υπερβολικά εκτεθειμένες και υποεκτεθειμένες περιοχές μιας εικόνας όπως το WDR, φωτίζει ολόκληρη την εικόνα. Η αντιστάθμιση Highlight (HLC) είναι μια τεχνολογία όπου οι αισθητήρες εικόνας ανιχνεύουν ισχυρό φως μέσα στην εικόνα και μειώνουν την έκθεση σε αυτές τις περιοχές για να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα της εικόνας. Σε μια αμυδρά φωτισμένη σκηνή με έντονο φωτισμό που προκαλείται από σημεία (π.χ. προβολείς, φώτα του δρόμου), η συνολική εικόνα μπορεί να γίνει πολύ σκοτεινή.
Ανεξάρτητα από την καθορισμένη τιμή dB, τα αποτελέσματα της εικόνας θα διαφέρουν ανάλογα με την πολυπλοκότητα και την ποσότητα κίνησης σε μια σκηνή. Για να προσδιορίσετε την καλύτερη κάμερα για μια εφαρμογή, είναι πάντα καλύτερο να ελέγχετε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε εγκατάστασης.