«Όχι» σε κάμερες στα σχολεία κατά τις ώρες λειτουργίας τους από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Σε μια απόφαση που κατά τη άποψη μας είναι τουλάχιστον σε λανθασμένη κατεύθυνση και με φόβο να περάσει λάθος μηνύματα προχώρησε για ακόμα μια φορά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, απαγορεύοντας τη λειτουργία καμερών ασφάλειας που είναι τοποθετημένες σε σχολικά συγκροτήματα, κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων.
Σύμφωνα με το lawpost.gr η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αφορμή καταγγελίες πολίτη, διερεύνησε αυτεπαγγέλτως τη νομιμότητα της εγκατάστασης συστημάτων βιντεοεπιτήρησης από διευθυντές σε σχολικές μονάδες εντός Δήμου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση των σχολικών χώρων κατά τον χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων (παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.1894/1990) και η αρμοδιότητα συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών κτιρίων ανήκουν στους Δήμους (ν.3463/2006), καθώς και ότι η χρήση συστήματος βιντεοεπιτήρησης από δημόσιες αρχές για την προστασία προσώπων και αγαθών επιτρέπεται μόνον στους χώρους τους οποίους διαχειρίζονται, η Αρχή έκρινε με την υπ’αρ. 21/2019 απόφαση ότι ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι ο εκάστοτε Δήμος και άρα μόνον αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων.
Με την ίδια απόφαση η Αρχή επισημαίνει ιδιαίτερα ότι τα υποκείμενα των δεδομένων (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί) πρέπει να ασκούν τα σχετικά προς τα συστήματα αυτά δικαιώματά τους προς τον Δήμο, ο οποίος οφείλει να ικανοποιεί τα δικαιώματα των υποκειμένων που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
Η υπόθεση τέθηκε ενώπιον της Αρχής έπειτα από καταγγελίες σχετικά με την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε σχολικές μονάδες.
Κύριο σημείο των καταγγελιών είναι ότι οι διευθυντές των σχολείων τοποθετούν κάμερες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των γκράφιτι στα σχολικά κτίρια.
Επομένως, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, σκοπός των εν λόγω εγκαταστάσεων ήταν η προστασία τους από τα γκράφιτι.
Κατά την εξέταση των καταγγελιών, η Αρχή απέστειλε έγγραφα στις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, με τα οποία ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τα εν λόγω συστήματα βιντεοεπιτήρησης.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι διευθύνσεις των μονάδων απάντησαν στην Αρχή, αποστέλλοντας διάφορα στοιχεία, όπως στιγμιότυπα από τις λαμβανόμενες εικόνες και ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εγκατάσταση των συστημάτων.
Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο dpa.gr
Βλέποντας συνολικά το συγκεκριμένο θέμα, θέση του περιοδικού Security Manager είναι ότι τα σχολεία είναι ένας ευαίσθητος χώρος με ανάγκες προστασίας ιδιαίτερα αυξημένες και ειδικά την ώρα λειτουργίας τους. Αν συμβεί κάποιο περιστατικό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε ένα σχολείο θα συμβεί προφανώς όταν αυτό λειτουργεί.
Οπότε ένα σύστημα βίντεο-επιτήρησης που θα επιτηρεί κάποιους χώρους ειδικά στη περίμετρο και τις εισόδους ενός σχολικού συγκροτήματος, με βάση τα όσα προβλέπονται – σύμφωνα και με τον νέο κανονισμό GDPR – για την αποθήκευση, επεξεργασία και διαχείριση των εικόνων που λαμβάνονται, είναι αναγκαίο και δεν παραβιάζει καμία ιδιωτικότητα.