2.200 “σάκοι του μποξ” για 26 Πανεπιστήμια !
του Άγγελου Αγραφιώτη
Σύμβουλος Διαχείρισης Κινδύνου
www.ak-riskmanagment.gr
*** Πηγή : www.happenednow.gr
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, υπάρχει ένα προσχέδιο προστασίας των συνολικά 26 Πανεπιστημίων, στο οποίο αναφέρεται πως απαιτείται να προσληφθεί ένας αριθμός ατόμων που είναι μεταξύ 2.000 -2.200. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις προσλήψεις όταν αυτές αποφασιστούν, θα κάνει η Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα αναλάβει και την εκπαίδευσή τους. Το νέο σώμα, θα είναι άοπλο και θα λειτουργεί στα πρότυπα αντίστοιχων σωμάτων σε μεγάλα Πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Αγγλίας.
Όταν εντοπίζεται περιστατικό εγκληματικής συμπεριφοράς θα υπάρχει άμεση επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές και όταν απαιτείται θα ζητείται η συνδρομή της Αστυνομίας.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Η σύνοδος των πρυτάνεων εξέδωσε απόφαση η οποία στηρίζεται στην συνταγματική επιταγή της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και αναφέρει ότι: Η υπηρεσία φύλαξης υπάγεται ιεραρχικά στον πρύτανη και τη Σύγκλητο. Ούτε στο υπουργείο Παιδείας ούτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Κάθε ΑΕΙ προσαρμόζεται στις συνθήκες του και η ελεγχόμενη πρόσβαση αφορά μόνο ευαίσθητους χώρους όπως εργαστήρια, χώρους με επικίνδυνα υλικά, διοικητικά κτίρια κλπ.
Το υπάρχον πλαίσιο επιβολής ποινικών κυρώσεων κρίνεται επαρκές».
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Ήταν λογική η αντίδραση της πολιτείας, μετά την επίθεση και διαπόμπευση που δέχτηκε ο πρύτανης του Ο.Π.Α. Η συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού αυτό δείχνει. Όμως η πρόταση αυτή δεν προκρίνεται ως προβλεπόμενη λύση.
Η ίδρυση ενός σώματος «πραιτωριανών» οι οποίοι θα έχουν μεν όλες τις ιδιότητες του αστυνομικού προσωπικού, αλλά δεν θα οπλοφορούν (και λογικά), περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στην ΕΛ.ΑΣ παρά θα λύσει.
Στην προσπάθειά τους να μας πείσουν οι μελετητές του προσχεδίου, μας αναφέρουν πως ίδια σώματα υπάρχουν και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας και της Αγγλίας.
Δεν λαμβάνουν υπόψη τους όμως, πως στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας και της Αγγλίας:
Δεν έχουν κάνει κατάληψη σε γραφεία τους, διαμένοντας εκεί μέσα, επί αρκετά χρόνια, διάφοροι αναρχικοί και αντιεξουσιαστές,
Δεν διατίθενται οι χώροι τους και η παροχή του ρεύματος και internet για ηλεκτρονικούς υπολογιστές blog αντιεξουσιαστών,
Δεν αποθηκεύονται στους χώρους τους καύσιμα, στειλιάρια, και όλα τα υλικά κατασκευής Molotov, και γενικά
Αυτά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που επικαλούνται, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ σχέση με τα Ελληνικά πανεπιστήμια.
Ακόμη και το πανεπιστήμιο της Kenya που φυλάσσεται από ιδιωτικούς security, σε ένα Camp 5.000 φοιτητών, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα από τα δικά μας, αλλά και αντιμετωπίζει διαφορετικούς κινδύνους, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Al sabab.
Οπότε αφού αναφερόμαστε σε διαφορετικά περιβάλλοντα, θα πρέπει να αναφερθούμε και σε διαφορετική λήψη μέτρων.
Οι συγκεκριμένοι «πραιτωριανοί-ανακριτικοί υπάλληλοι», θα είναι μια «πρόκληση» για τους αναρχικούς και κάθε λογής εγκληματικό στοιχείο που βρίσκει εύκολη πρόσβαση στους πανεπιστημιακούς χώρους, και θα ξεσπούν επάνω τους με άσχημο και κακό τρόπο. Εκεί λοιπόν που είδαμε κρεμασμένη ταμπέλα στο στήθος του πρύτανη, θα δούμε κρεμασμένη ταμπέλα στο στήθος του επίδοξου security, και άλλες βίαιες πράξεις που δεν θέλω καν να τις σκέφτομαι.
Για να αποδεχτούν οι φοιτητές και οι αναρχικοί την ύπαρξη security στο χώρο των πανεπιστημίων, θα πρέπει πριν η πολιτεία, να μεριμνήσει για την εξυγίανση των χώρων αυτών.
Η ΛΥΣΗ
Ουσιαστικά αφού το έργο της καταστολής πάλι θα το κάνει η αστυνομία, η οποία θα συνδράμει τους «πραιτωριανούς-ανακριτικούς υπαλλήλους», όταν οι ίδιοι θα καταφεύγουν σε αυτή ζητώντας συνδρομή, δεν χρειαζόμαστε «πραιτωριανούς-ανακριτικούς υπαλλήλους», αλλά θέλουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος θα εκτελεί χρέη υποδοχής και ενημέρωσης και εάν εντοπίζει οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια, θα ενημερώνει την αστυνομία πατώντας απλά ένα ασύρματο μπουτόν.
Αυτά τα άτομα θα πρότεινα να είναι άτομα από την κοινωνία των ΑΜΕΑ, και η απασχόλησή τους μόνο θετικό πρόσημο θα έχει για την κυβέρνηση, την κοινωνία μας, αλλά και για τους ίδιους, και ταυτόχρονα δεν θα προκαλούν την όποια επιθετική συμπεριφορά.
Εφαρμόζεται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, σε κλινικές, πολυκαταστήματα και μεγάλα super markets.
Ας το ξανασκεφτούν λοιπόν οι «μελετητές» και οι πρυτανικές αρχές, πριν κάνουν το επόμενο βήμα και ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου!