1ο Σεμινάριο Ασφάλειας Κρίσιμων Υποδομών: Βασικές Αρχές Σχεδιασμού
Ανταποκρινόμενο στα αιτήματα φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η ίδρυσή του, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) διοργάνωσε το πρώτο εξειδικευμένο σεμινάριο ασφαλείας, με θέμα την «Ασφάλεια Κρίσιμων Υποδομών».
Το ΚΕ.ΜΕ.Α. είναι ένας επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας, ο οποίος συστάθηκε στα πλαίσια της αξιοποίησης των γνώσεων και των εμπειριών που απέκτησε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Παρόλα αυτά, οι δραστηριότητες και οι στόχοι του Κέντρου δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό, αλλά επεκτείνονται ακόμα περισσότερο στη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και άλλους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, στην εκπόνηση μελετών πρόληψης, καθώς και σε αρκετές άλλες κατευθύνσεις.
Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, το KE.ME.A. διοργάνωσε στις 23 – 24 Νοεμβρίου, το πρώτο εξειδικευμένο σεμινάριο ασφάλειας, με θέμα «Ασφάλεια Κρίσιμων Υποδομών: Βασικές Αρχές Σχεδιασμού», εγκαινιάζοντας έτσι μια σειρά αντίστοιχων σεμιναρίων για την εκπαίδευση και ενημέρωση στελεχών ασφαλείας, στις σύγχρονες θεωρίες και πρακτικές ασφάλειας και προστασίας, αφού θα ακολουθήσει το Φεβρουάριο σεμινάριο με θέμα «Μελέτες Τρωτότητας: Θεωρία και Πρακτική».
Στην τελετή έναρξης της πρώτης αυτής δημόσιας εκδήλωσης του ΚΕ.ΜΕ.Α., υπό το γενικό τίτλο «1° Σεμινάριο Ασφάλειας Κρίσιμων Υποδομών», ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.Α. Πρέσβης ε.τ. κος Λεωνίδας Ευαγγελίδης, αφού αναφέρθηκε στη στρατηγική επιλογή του κέντρου για αξιοποίηση του Ολυμπιακού κεκτημένου, τόνισε χαρακτηριστικά: «τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε πλέον, έχοντας το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, καθώς και της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, να προσφέρουμε στους Έλληνες ειδικούς, ερευνητές και εμπειρογνώμονες, δηλαδή στο ελληνικό κοινό ασφάλειας, την πλέον σύγχρονη γνώση και τεχνογνωσία. Και, χαιρόμαστε, γιατί μέσω αυτών των σεμιναρίων, Αξιωματικοί εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, προερχόμενοι όμως όλοι τους από τον «πυρήνα» της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, θα μεταδώσουν τις γνώσεις και εμπειρίες σε όλους. Με την επιλογή μας αυτή, τιμούμε εκείνους που εργάσθηκαν σκληρά για την επιτυχία τότε, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε σε όλους μας την ευκαιρία να κάνουμε πράξη τη μεταφορά της τεχνογνωσίας».
Οι διοργανωτές απευθύνθηκαν από την αρχή σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και σε υψηλόβαθμα στελέχη ασφαλείας των κρίσιμων υποδομών, μια πρόσκληση -πρόκληση, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής, με τους συμμετέχοντες -Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές Ασφαλείας- να καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των Κρίσιμων Υποδομών της χώρας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν στελέχη ασφαλείας από τράπεζες, φορείς δημόσιων συγκοινωνιών, ναυτιλιακές εταιρείες, πετρελαϊκές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας κ.ά.
Οι εισηγητές για κάθε θεματική ενότητα, ήταν κυρίως στελέχη (ενεργά και εν αποστρατεία), που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική, ενώ είχαν ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης των μέτρων ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου περιελάμβαναν παρουσιάσεις που αφορούσαν, αρχικά, ζητήματα της Ελληνικής Νομοθεσίας, καθώς και τις βασικές θεωρίες και αρχές του επιχειρησιακού σχεδιασμού ασφαλείας κρίσιμων υποδομών. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν θέματα, όπως η μελέτη τρωτότητας ως πλατφόρμα ανάπτυξης του επιχειρησιακού σχεδιασμού και οι παράμετροι λήψης αποφάσεων, ενώ ειδικοί εισηγητές ανέπτυξαν ζητήματα επιχειρησιακού σχεδιασμού πάνω σε συγκεκριμένες εφαρμογές κρίσιμων υποδομών, όπως πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια, οδικές αρτηρίες και συστήματα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι στην τελετή έναρξης, το ΚΕ.ΜΕ.Α. ανακοίνωσε και επίσημα την υπογραφή του Μνημόνιου Συνεργασίας με το Jebsen Center for Counter Terrorism της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts. Η συνεργασία, όπως αναφέρθηκε, αφορά στους τομείς της έρευνας και της από κοινού διοργάνωσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ενώ μία σημαντική πρωτοβουλία των δύο ιδρυμάτων είναι η δυνατότητα στο άμεσο μέλλον, σε αξιωματικούς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές σε αυτό το διεθνώς γνωστό ίδρυμα. Στις εργασίες, το Jebsen Center εκπροσώπησε ο κος Γ. Δημητριάδης, ο οποίος απηύθυνε και σχετικό χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του Κέντρου, στρατηγού Howard.